Het einde van het jaar nadert en het is tijd om terug te kijken op de belangrijkste lessen. We blijven leren en vinden het waardevol om te delen wat we geleerd hebben over het werken met jonge afgestudeerde HBO’ers en WO’ers uit Generatie Z. Het afgelopen jaar heeft ons inzichten gegeven in de uitdagingen waarmee werkgevers worden geconfronteerd. Hier zijn onze vijf cruciale lessen:

De kracht van geduld

Een algemene eigenschap die we hebben waargenomen, is ongeduld. Hoogopgeleide starters willen snel vooruitgang boeken en worden onrustig als ze niet direct meer uitdaging ervaren. Die drive is van alle generaties. Snel willen. Ambitie. Maar in een tijd waar alles snel kan en gaat, waarin je 24/7 alles bij de hand hebt (op je smartphone) leidt het sneller tot frustratie als dat uitblijft. Toch is sneller niet altijd beter. De meest waardevolle dingen in het leven (van een jonge starter) kosten juist tijd. Opbouwen van zelfvertrouwen, ontwikkelen van een professionele skillset, echte jobfulfillment, maar ook een relatie.

Dus is het belangrijk om hen bewust te maken van het belang van een sterke basis en geleidelijke groei. Door hen te begeleiden bij het waarderen van het proces en niet alleen het resultaat, kunnen we duurzame groei bevorderen.

Onzekerheid als drempel

Misschien wel de meest opvallende observatie dit jaar was de angst voor het nemen van de verkeerde stap. Het is belangrijk om deze onzekerheid te begrijpen en begeleiding te bieden om starters te helpen omgaan met de uitdagingen van nieuwe kansen. Door een ondersteunende omgeving te creëren, kunnen ze daar doorheen en bloeien in hun professionele reis.

Salaris geeft zekerheid

Salarisvoorwaarden blijven van groot belang, maar we hebben ook gemerkt dat het belangrijk is om starters aan te moedigen verder te kijken dan directe financiële beloningen. Er wordt veel geroepen dat GenZ’ers exorbitante salarissen vragen en daar is de markt ook naar. Maar dat is niet het hele verhaal. Het loont de moeite om hen te helpen begrijpen dat investeren in zichzelf en in lange termijn perspectieven cruciaal is voor een succesvolle en satisfying loopbaan. Door hen te ondersteunen bij het formuleren van persoonlijke en professionele doelen, kunnen we hen helpen groeien op meerdere niveaus.

Werkplekwaarde

De waarde van de werkplek blijft schuiven. Met Corona als absolute boost zijn we hybride gaan werken. En nu merken we dat de bereidheid om te reizen naar fysieke locaties afneemt. Dus niet alleen reisafstand voor reguliere woon-werkverkeer, maar ook één keer per maand naar onze Crew class staat onder druk. De juiste dialoog helpt hierbij. We weten dat het essentieel is om flexibiliteit te bieden en hybride werkmodellen door te voeren. Door technologie te omarmen en op afstand werken te faciliteren, kunnen we een gezonde balans tussen werk en privé mogelijk maken en de tevredenheid van onze starters (en andere generaties) vergroten. Tegelijkertijd is het ook essentieel om aan te geven welke minimaal verwachtingen er zijn, zoals bijvoorbeeld één keer per week op een vast moment allemaal op kantoor of één keer per maand naar een vaste plek in het land voor een training.

Bewijsdrang

Bij het overgrote deel van GenZ zien we de drang om zich snel te bewijzen en de behoefte om daar beloningen op te ontvangen is sterk aanwezig. Het is van belang om een evenwicht te vinden tussen het streven naar erkenning en het begrijpen van de waarde van consistentie in je werk. Door regelmatige feedbacksessies kunnen we hen helpen om in het nu die bevestiging te ervaren zonder de langetermijnvisie uit het oog te verliezen.

2024

Als we deze lessen meenemen naar het nieuwe jaar, kan The New Crew met werkgevers nog meer positieve impact hebben op de loopbanen van hoogopgeleide starters. Het begrijpen en adresseren van deze uitdagingen stelt ons in staat om een ondersteunende en stimulerende omgeving te creëren waarin zij kunnen groeien en presteren. Op naar een succesvol 2024!

Kom in contact met

Ben je op zoek naar talent of heb je een vraag? Neem contact met mij op of laat mij contact opnemen met jou. Op werkdagen hoor je binnen 24 uur van ons.

Kom in contact met onze adviseurs

Ben je op zoek naar talent of heb je een vraag? Neem contact met mij op of laat mij contact opnemen met jou. Op werkdagen hoor je binnen 24 uur van ons.

Meer weten over deze generatie? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wil je weten hoe je hier als werkgever of leidinggevende op in moet spelen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief

Meer weten over deze generatie? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wil je weten hoe je hier als werkgever of leidinggevende op in moet spelen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief