Met jouw talent impact maken in de wereld. Als administratief medewerker sta je er niet altijd bij stil. Maar als jij aan de slag gaat als administratief medewerker in de zorg, in het ziekenhuis of bij de overheid, zorg je ervoor dat de zorg effectiever draait, artsen vol kunnen focussen op patiënten en jij de stille kracht voor een gemeente bent. Een baan als administratief medewerker in de maatschappelijke sector? Dat is niet zomaar papieren ordenen. Het is onderzoeken, contacten leggen, besluitvorming en meer. 

Wat doet een Administratief Medewerker in de Zorg, Ziekenhuis of Overheid?

Als administratief medewerker ben je verantwoordelijk voor het uitvoeren van verschillende administratieve taken. Duhh! Gezien elke sector en organisatie anders is, zijn jouw taken ook afhankelijk van de plek waar jij werkt. Dit bepaalt wat je doet en zelfs de functienaam verandert per branche. We nemen je mee in een aantal voorbeelden. 

Welke specialisaties zijn er binnen de administratieve sector?

De administratieve sector kent meerder specialisaties, namelijk administratief medewerker, contractbeheer en functioneel beheerder. Je leest er hier alles over.

(Financieel) administratief medewerker

Deze functies kennen we vaak wel als we denken aan administratieve functies. Je houdt je bezig met (patiënten)dossierbeheer of verwerkt de administratie in systemen. Maar een andere kant van de functie van administratief medewerker wordt vaak vergeten: het contact en de verbinding! Als administratief medewerker ben je vaak letterlijk en figuurlijk een kernschakel in de organisatie. Je kent iedereen en kent bijna elk proces. In veel gevallen wordt jij dus gevraagd om even mee te denken of om de juiste personen bij elkaar te verzamelen. Dus een administratief medewerker is de functie voor diegene die lekker vaak regelt, overal bij wilt zijn, maar toch houdt van de orde in de chaos. 

Contractbeheer 

Een van de niet-zo-standaard administratieve functie is contractbeheerder.  Deze functie komt het vaakst voor bij de overheid en dan met name in de vastgoedcontracten of contracten met andere leveranciers. Maar ook niet gek. Als contractbeheerder ben jij degene die van alles het fijne weet. Contracten tussen burgers en organisaties of organisaties en overheid beheren, nieuwe passende afspraken maken en meedenken over nieuw beleid. 

Functioneel beheerder 

Binnen de administratieve functies kan je vaak ook kiezen voor een richting van IT. Een van deze functies is functioneel beheerder. In de functie van functioneel beheerder ben jij verantwoordelijk voor alle systemen. Jij verbetert ze en onderhoudt alle processen. Dus ga jij voor een administratieve functie in de zorg? Maak een bewuste keuze in de richting die je opgaat. 

Deze vaardigheden en competenties zijn belangrijk voor een administratief medewerker

Als administratief medewerker zijn er een aantal competenties en vaardigheden die extra handig zijn om te hebben. Herken jij jezelf hierin? 
  • Je bent nauwkeurig: Administratief medewerkers staan vaak bekend om hun oog voor detail. Zo moet jij altijd weten welke documenten je moet hebben en veel van deze documenten check je. Een 0 meer of minder op een factuur, maakt toch een groot verschil.
  • Je laat je niet snel gek maken: Als administratief medewerker komt er veel op je af. Daarom moet jij goed kunnen plannen en prioriteiten stellen. Multitasken hoort een beetje bij deze baan. Maar wanneer het nodig is, weet jij ook wanneer je ‘Nee’ moet zeggen.
  • Je weet hoe stakeholdermanagement aanpakt: Goed kunnen communiceren en rekening houden met elkaar, dat is een groot onderdeel van deze baan. Je staat in contact met verschillende afdelingen, collega’s en in sommige gevallen zelfs externe bureaus.
  • Jij kunt vertrouwelijk met informatie omgaan: Zeker in de zorg, ziekenhuis of bij de overheid heb je vaak toegang tot gevoelige informatie. Jij kunt hier met respect mee omgaan. Verleidingen om de regels te overtreden, daar luister jij niet eens naar.
  • Jij leeft digitaal: Bijna alle administratie is tegenwoordig in digitale systemen. Dit is jouw kracht. Deze systemen heb jij zo door en als geen ander werk jij snel tussen alle programma’s.

Waarom een baan als Administratief Medewerker in de Zorg, Ziekenhuis of Overheid?

Door te werken als administratief medewerker in de zorg, ziekenhuis of overheid maak je impact. Je helpt de maatschappelijke sector vooruit. Soms misschien nog wat in de schaduw, maar dat maakt de kracht niet minder. We schreven alle redenen om als administratief medewerker in de maatschappelijke sector aan de slag te gaan voor je op!
Je maakt maatschappelijke impact: Door jouw administratieve talenten ondersteun je de essentiële diensten in de zorg, in het ziekenhuis of bij de overheid. Taken die artsen niet zelf kunnen doen. Door jou stroomt de voorkant van deze sectoren soepel. Dit is jouw impact! 
Elke dag en omgeving is anders: We zeiden het al. Elke organisatie heeft iemand nodig die al het overzicht in de chaos behoudt. Daarom heb jij vaak keuze zat. Elk ziekenhuis, elke zorginstelling en elke provincie of gemeente staat op je te wachten. Voor jou is er keuze genoeg. Maar verwacht geen allerdaagse administratieve baan. Binnen deze functies ben jij vaak gespecialiseerd. Denk aan zorgadministratie of een rechterhand van de functioneel beheerder. 
De volgende stappen staan voor je klaar: Vanuit de rol van zorgadministratie of administratie bij de overheid zie je vaak dat veel starters doorgroeien. Werk je in de zorg? Dan kan je vaak doorgroeien tot een functie binnen de patiëntenzorg. Bij de overheid liggen er kansen binnen de bedrijfsvoering functies. Jij kent namelijk als geen ander hoe de organisatie werkt. De achterkant heb jij tenslotte draaiende gehouden.  
Je werkt altijd samen: Of het nu een collega is buiten je eigen team of erin. Jij hebt altijd mensen om je heen. Samen kijken jullie naar de vragen, binnenkomende facturen, dossiers en in veel gevallen word je uitgenodigd om over verschillende onderwerpen mee te denken. Denk aan efficiënter werken of digitalisering. 

Solliciteren naar een Administratief Medewerker functie

Oke, nu ben je bijna onder aan de pagina. Iets vertelt ons dan altijd dat jij geschikt bent voor deze baan. Anders was jij al lang afgehaakt. Eerlijk is eerlijk.  Aan de slag als administratief medewerker in de zorg, in het ziekenhuis of bij de overheid? Check onze vacatures en solliciteer! 

Veelgestelde vragen (F.A.Q.)

Heb je een vraag over administratieve vacatures? Bekijk dan onze meest gestelde vragen.

Wat verdient een administratief medewerker?

Jouw salaris hangt altijd af van de plek waar je werkt en de ervaring die je hebt. Maar een startende administratief medewerker verdient ongeveer € 1.550. Dit kan in de jaren oplopen tot een salaris van € 3.173

Welke opleidingen heb je nodig voor de functie van administratief medewerkers?

In veel gevallen vragen we geen specifieke opleiding. De competenties hierboven vinden wij belangrijker. Is opleiding wel belangrijk? Dan heb je met een diploma in administratie, secretariaat of een gerelateerd vakgebied de beste papieren. 

Waar kan ik werken als administratief medewerker?

Eigenlijk heeft bijna elke organisatie een administratief medewerker in dienst. Via The New Crew bieden we deze functies alleen in de maatschappelijke sector. Denk hierbij aan de zorg, in het ziekenhuis of bij de overheid. 

Ik zoek een baan als administratief medewerker, wat kan ik het beste doen?

Tof! Onze tip is: bekijk de vacatures die op dit moment beschikbaar zijn. Zie je een baan die bij jou past? Solliciteer dan via de sollicitatieknop, dat gaat het allersnelst. Onze recruiters krijgen direct een melding dat jij gesolliciteerd hebt. Dan bellen we je heel snel terug. 

Hulp nodig bij het zoeken van een baan die bij je past?

Ben jij op zoek naar een vette startersfunctie maar staat jouw ideale job er (nog) niet tussen? Of weet je nog niet wat je wil gaan doen, maar wél dat je verschil wil maken in de maatschappelijke sector?