Functioneel beheerder een functie die terugkomt in bijna elk bedrijf. In de zorg, bij de overheid. Alleen maar bezig zijn met het technisch applicatiebeheer? Nee. Jij kunt meer! Als functioneel beheerder doe je onderzoek naar de eindgebruiker. Zo kijk je naar de best mogelijke versie van apps en systemen. Deze functie is niet in drie regels te proppen. Meer over wat een functioneel beheerder doet? Het salaris? En alvast vacatures checken? Let’s go! ↓

Wat doet een functioneel beheerder?

Een functioneel beheerder verbindt IT, de eindgebruikers en de leveranciers. Lang werd het gezien als de ‘ helpdesk’, maar deze functie is in de loop van de jaren enorm veranderd. Even voor het overzicht… Deze functie bestaat uit drie hoofdtaken: 

 • Je lost incidenten binnen informatiesystemen op: 

storingen, vragen en onduidelijkheden. Je kijkt snel naar het probleem en lost het op. Je luistert goed naar de vragen of naar het probleem. Vervolgens kijk je naar de best mogelijke oplossing. Maar jij gaat op zoek naar de oorzaak. Zo voorkomt de functioneel beheerder ook meteen de volgende incidenten. 

 • Je beheert en beoordeelt de huidige informatiesystemen: 

de functioneel beheerder is continu de kwaliteit van de systemen aan het testen. Voldoet het informatiesysteem of de informatievoorziening aan de gestelde eisen? Gaan de nieuwe wijzigingen geen problemen opleveren? Is het systeem wel gebruiksvriendelijk? Dat zijn vragen waar de functioneel beheerder over nadenkt. En natuurlijk… ook op handelt! 

 • Je onderzoekt en analyseert verbeteringen in de informatiesystemen. 

Een functioneel beheerder ziet al veel storingen, voordat ze er überhaupt zijn. Heel fijn! Want dat scheelt heel wat paniek binnen een organisatie. Hmmm… de derde vraag over een knop die niet gevonden kan worden. Daar pakt een functioneel beheerder op door. Er start een onderzoek om het systeem direct gebruiksvriendelijker te maken. Niet alleen! Samen met IT en de leveranciers verbeter je alle systemen. 

"Net-afgestudeerden beseffen vaak niet dat functioneel beheer een breed en interessant werkgebied is."

- Ineke van Adrichem, Hoofd Informatievoorziening en Teamleider Functioneel Applicatiebeheer bij Bravis Ziekenhuis

De toekomst van Functioneel beheer: Geen helpdesk meer.

Tegenwoordig kijkt een functioneel beheerder naar het hele plaatje. Waar een functioneel beheerder eerst alleen keek naar de techniek, zien we nu dat deze functie zich richt op het laten aansluiten van de medewerkers op de systemen. Hier zijn vaak veranderingen en aanpassingen voor nodig. 

Wat is het salaris van een functioneel beheerder?

Het salaris van een functioneel beheerder is €2400,- en €4000,-. Wat je precies verdient als functioneel beheerder ligt aan jouw ervaring. Als beginnend functioneel beheerder ligt jouw salaris vaak tussen de €2400,- en €2700,-. Heb je veel ervaring? Het salaris van een senior functioneel beheerder kan oplopen tot €4000,-!

Functioneel beheerder: welke opleiding heb je nodig?

Er bestaan ontzettend veel opleidingen en trainingen die jou direct opleiden tot de functie van functioneel beheerder. In veel gevallen wordt er een HBO-diploma of een HBO werk-en denkniveau gevraagd. Wil jij bijleren? Dan is het goed om te kijken naar BiSL-, Prince II-, ITIL-, ASL- of TMap-certificeringen. Deze worden nog altijd gezien als een pré in het vakgebied. 

Solliciteer je via The New Crew? Dan kan jij gebruik maken van onze inhoudelijke trainingen. Zo kan jij werken, geld verdienen en kennis opdoen. Maar dan tegelijkertijd. 

FAQ

Functioneel beheerder

Wat is het verschil tussen een technisch applicatiebeheerder en een functioneel beheerder?

Technische Applicatiebeheerder

 • Sterke focus op techniek
 • Intern gericht
 • Reactief
 • Uitvoeren 
 • Terugkijken
 • Kennis

Functioneel Beheer

 • Sterke focus op eindgebruiker
 • Gericht op het hele systeem
 • Proactief
 • Doorvragen en adviseren
 • Voorspellen
 • Overzicht en inzicht

Ik zoek een vacature als functioneel beheerder. Wat kan ik het beste doen?

Jij kunt het beste kijken op ons jobboard. Hier vind je alle vacatures die op dit moment beschikbaar zijn als technisch beheerder. Zie jij er een die jou aanspreekt? Dan kan je direct solliciteren. Het snelste is om dat te doen via de sollicitatieknop. Twijfel je of de vacature bij je past? App of bel ons: 0639844599. Jou helpen is namelijk onze baan. Zij kunnen jou het beste helpen! 

Wat is het salaris van een functioneel beheerder?

Dat ligt aan jouw ervaring. Als starter kan jij rekenen op een salaris tussen €2400,- en €2700,-. Al senior? Dan kan jouw salaris oplopen tot €4000,-

Waar werkt een functioneel beheerder?

Eerlijk… deze functie komt bij bijna elk bedrijf terug. Bij ziekenhuizen, bij de overheid of in de zorg. 

Checken?

Welke competenties heb je nodig als functioneel beheerder?

Bij The New Crew hebben we gezien dat een cv niet alles zegt. Daarom kijken we voor elke functie vooral naar een aantal competenties. Voor functioneel beheerders zijn de volgende competenties belangrijk: 

Sterke communicatieve vaardigheden

“Je moet niet alleen goed kunnen luisteren, maar vooral ook durven vragen. Daarnaast moet je op een tactische manier kunnen bemiddelen, overtuigen én mensen mee kunnen krijgen, zodat je draagvlak kunt creëren voor de vernieuwing van de bestaande applicatie en processen.”

Vanuit processen denken en overzicht bewaren

“Het is belangrijk dat je vanuit overkoepelende processen kan denken. Dit betekent dat je bestaande en nieuwe werkmethodes om moet kunnen denken naar een logisch – en het liefst zoveel mogelijk gestandaardiseerd – systeem. Terwijl je het geheel overziet, ga je op detailniveau aan de slag. Je bent analytisch sterk en kunt snel fouten signaleren.”

Bewust zijn van belangen en (mogelijke) gevolgen

“Als functioneel beheerder heb je met veel verschillende interne en externe stakeholders te maken. Je moet dan ook de balans kunnen vinden tussen de belangen van de gebruiker (je collega’s), IT en de leveranciers. En natuurlijk nooit de eindgebruiker – de patiënt, cliënt, klant of burger – uit het oog verliezen. Je moet kunnen overzien dat kleine aanpassingen grote gevolgen kunnen hebben.”

Leergierig en geduldig zijn

“Je moet grote en complexe systemen willen begrijpen, maar hier wel geduld in kunnen hebben. Je kan simpelweg niet alles in één dag begrijpen en toepassen. Houd er ook rekening mee dat eindgebruikers ook niet alles in één dag gaan (of willen) begrijpen. Een goede test voor je geduld.”

Behulpzaam

Een functioneel beheerder werkt met IT én met de eindgebruiker van informatiesystemen binnen een bedrijf. Voor beide partijen heeft de functioneel beheerder een behulpzame ondersteunende rol. Ze hebben je allebei hard nodig.

Meer weten?

Wil jij meer weten over The New Crew, de Crew Class of onze andere vacatures? Even alles op een rijtje ;)

Solliciteren via The New Crew? Jij komt in de Crew Class!

Jezelf leren kennen, elke dag beter zijn dan vandaag en inhoudelijke kennistrainingen. Dat is de Crew Class. 

Nog niet DE vacature gevonden? Wij zoeken met je mee!

Geen probleem! Een baan vinden is lastig. We helpen je heel graag. Maar dan moeten we wel weten wat jij leuk vindt! 

Al onze vacatures in één overzicht. Bekijk ze en solliciteer online!

Ja hoor! Er zijn nog veel meer vacatures dan functioneel beheerder. Bekijk ze allemaal en pak de beste die bij jou past.