De IT-wereld. Die heeft meer te bieden dan jij zou denken. Wist je bijvoorbeeld dat je voor applicatiebeheerder niet eens altijd een IT-opleiding gedaan moet hebben? Deze functies worden steeds toegankelijker voor meer mensen. Iemand met digitale kennis, maar vooral een passie en nieuwsgierigheid voor IT, dat is wat ze zoeken.  . Deze functie is vaak te vinden binnen verschillende organisaties, je werkt samen met verschillende teams en stakeholders. En je speelt een cruciale rol in het soepel laten verlopen van bedrijfsprocessen. Maar er is meer. We vertellen je alles. Van de werkzaamheden tot het salaris. 

Wat doet een applicatiebeheerder eigenlijk? 

Als applicatiebeheerder werk je vaak op de IT-afdeling, hier ben je verantwoordelijk voor het beheren en optimaliseren van bedrijfsapplicaties. Je kunt bij bijna elke organisatie terecht. Denk aan: ziekenhuizen, de overheid, maar ook commerciële organisaties. Wat je precies doet op een dag hebben we even op een rij gezet:
Onderhouden en optimaliseren van applicaties: Jij zorgt ervoor dat de gebruikte softwareapplicaties altijd soepel draaien. Als er updates zijn, bugs moeten worden opgelost of nieuwe functionaliteiten moeten worden toegevoegd, ben jij degene die dit coördineert.
Stakeholdermanagement: Als applicatiebeheerder sta je in contact met verschillende stakeholders.  Jouw collega’s over de hele organisatie (de gebruikers van de programma’s), ontwikkelaars en management. Het is jouw taak om de wensen en eisen van deze verschillende partijen in kaart te brengen en te zorgen voor een goede communicatie tussen alle betrokkenen.
Onderzoeken en oplossen van technische issues: Als er problemen zijn met de applicaties, ben jij de troubleshooter die deze problemen snel en effectief oplost. Je analyseert de oorzaak, zoekt naar oplossingen en zorgt ervoor dat de applicaties weer soepel werken.
Adviseren en verbeteren: Je bent constant op zoek naar manieren om de applicaties te verbeteren en te optimaliseren. Je adviseert het management en de ontwikkelaars over mogelijke verbeteringen. Overtuigd? Jij gaat gelijk aan de slag met de implementatie. 
Kansen pakken: Als applicatiebeheerder wordt het steeds belangrijker om om je heen te kijken en in gesprek te gaan. Zo zoek jij digitale oplossingen die de organisatie efficiënter maken. Voorbeeldje? Eerder maakte een applicatiebeheerder een sleutelapp. Zo slingeren er geen losse sleutels meer door het pand.  Als vastgoedcoördinator of contractbeheerder zorg jij ervoor dat aannemers afspraken nakomen. Jij loopt de afspraken na en checkt of de taken al afgehandeld zijn. 

Competenties en vaardigheden van een applicatiebeheerder 

Als applicatiebeheerder zijn er enkele competenties en vaardigheden die goed van pas komen. Herken jij jezelf in het volgende?
Technisch inzicht: Je hebt affiniteit met IT en begrijpt technische processen. Handig om zo snel mogelijk systemen te begrijpen, maar ook belangrijk zodat jij de ruimte hebt om in mogelijkheden te denken. Kan het via weg A niet? Misschien werkt weg D wel? Zo los je problemen sneller op! 
Analytisch vermogen: Je kunt complexe problemen analyseren. Want ja, sommige systemen zijn beperkt of gewoon moeilijk te begrijpen. Jij vindt het niet erg om ergens helemaal in te duiken. Je analyseert het probleem en de systemen en hebt zo heel snel de oorzaak en de oplossing boven water. 
Communicatieve vaardigheden: Je staat in contact met verschillende mensen en organisaties. Denk aan de providers, maar ook de collega’s vanuit verschillende afdelingen. Grote kans dat er vaak vragen doorkomen via de mail of ouderwets: ze lopen naar je bureau! 
Je hebt geduld: Jij verdiept je elke dag weer in alle apps en systemen. Artsen, HR of beleidsmedewerkers niet. Daarom is het voor een applicatiebeheerder belangrijk om geduld te hebben en onderwerpen op verschillende manieren te kunnen uitleggen. In dit vak scheelt dit je uiteindelijk de meeste tijd. 
Stressbestendigheid: Als applicatiebheerder kom jij elke dag onverwachte dingen tegen. Storingen of ineens moeten schakelen met de provider. Bij jou is geen paniek te bekennen. Jij kunt onder druk blijven presteren en snel schakelen.

Waarom werken als applicatiebeheerder

De rol van applicatiebeheerder gaat verder dan alleen techniek. Ontdek waarom deze functie interessant is:
Impact op bedrijfsprocessen: Als applicatiebeheerder zorg je ervoor dat bedrijfsprocessen soepel verlopen. Je draagt bij aan de efficiëntie en effectiviteit van de organisatie. Werk je bijvoorbeeld in het ziekenhuis? Door jou kunnen artsen zich focussen op het geven van zorg in plaats van een app die niet goed werkt. 
Dynamische werkomgeving: Geen dag is hetzelfde. Je hebt te maken met verschillende applicaties, uitdagingen en stakeholders, waardoor je werk afwisselend en boeiend blijft. Het ene moment doe je een onderzoek en analyseer je de enquête van de medewerkers. Het andere moment zit je in een overleg over de ontwikkeling van jouw eigen ontworpen systemen. 
Combineer techniek en communicatie: Als applicatiebeheerder combineer je technische kennis met communicatieve vaardigheden. Je schakelt tussen IT en de rest van de organisatie, je legt uit en regelt. Dit is de perfecte baan voor de persoon die goed op zichzelf kan werken, maar op z’n tijd behoefte heeft aan schakelen, contact en een beetje reuring. 

Waar vind je een baan als applicatiebeheerder? 

Ben je enthousiast geworden over de functie van applicatiebeheerder? Dan is het tijd om stappen te ondernemen:
  1. Bedenk in welke branche je wilt werken. Bijna elke organisatie heeft behoefte aan een applicatiebeheerder. Binnen The New Crew werken we vooral samen met maatschappelijk betrokken organisaties. Denk aan ziekenhuizen, zorgorganisaties of de overheid.
  2. Bekijk actuele vacatures: Neem een kijkje bij de beschikbare vacatures voor applicatiebeheerders. Zit er wat voor jou bij?
  3. Solliciteer direct: vacature gevonden? Dan kan jij solliciteren. Dit gaat het snelst door gewoon op de sollicitatieknop te drukken.
  4. Houd je telefoon in de gaten: Ha! Dit doe je waarschijnlijk automatisch gezien jij graag werkt met apps. Maar als jij gesolliciteerd hebt dan nemen wij heel snel contact met je op. Via de app, bellen of mail.
Klaar om een verschil te maken als applicatiebeheerder? Bekijk onze vacatures en start je nieuwe baan! Staat jouw ideale functie er nog niet tussen? Maak dan een Job Alert aan en ontvang als eerste de nieuwste vacatures in je inbox.

Solliciteren als applicatiebeheerder

Oke, nu ben je bijna onder aan de pagina. Iets vertelt ons dan altijd dat jij geschikt bent voor deze baan. Anders was jij al lang afgehaakt. Eerlijk is eerlijk.  Aan de slag als applicatiebeheerder? Check onze vacatures en solliciteer! 
Wil je op de hoogte gehouden worden van de meest nieuwe jobs? Meld je dan aan voor een Job Alert

Veelgestelde vragen (F.A.Q.)

Heb je een vraag over administratieve vacatures? Bekijk dan onze meest gestelde vragen.

Wat is het salaris van een applicatiebeheerder?

Het salaris van een applicatiebeheerder hangt af van ervaring en locatie. Als startende applicatiebeheerder kun je rekenen op een salaris van ongeveer € 2.400. Naarmate je meer ervaring opdoet, kan dit oplopen tot een salaris van € 4.500 of meer.

Welke opleiding is nodig voor een functie als applicatiebeheerder?

Voor de functie van applicatiebeheerder is geen specifieke opleiding vereist. Wat belangrijker is, zijn de competenties en vaardigheden die je meebrengt. Affiniteit met IT en een combinatie van technisch inzicht en communicatieve vaardigheden zijn van groot belang. Is er wel een opleiding nodig vanuit de organisatie? Dan wordt er gevraagd voor een HBO- of WO-opleiding in de IT-sector.

Waar kun je werken als applicatiebeheerder?

Applicatiebeheerders zijn in verschillende sectoren en organisaties nodig. Van kleine start-ups tot grote internationale bedrijven. Van ziekenhuizen tot de overheid. Overal waar applicaties worden gebruikt, is behoefte aan applicatiebeheerders.

Hoe vind ik een baan als applicatiebeheerder?

Bekijk onze beschikbare vacatures voor applicatiebeheerders. Als je een geschikte vacature vindt, solliciteer dan direct via de sollicitatieknop. Onze recruiters nemen vervolgens contact met je op om het proces verder te bespreken.

Hulp nodig bij het zoeken van een baan die bij je past?

Ben jij op zoek naar een vette startersfunctie maar staat jouw ideale job er (nog) niet tussen? Of weet je nog niet wat je wil gaan doen, maar wél dat je verschil wil maken in de maatschappelijke sector?