Generatie Z (geboren tussen 1997 en 2012) is de jongste generatie op de werkvloer en brengt frisse energie, innovatieve ideeën en een digitale mindset met zich mee. Maar zoals elke generatie hebben zij hun eigen zorgen en twijfels. Als manager is het belangrijk om bewust te zijn van deze twijfels. Zodat je hier gesprekken over kunt voeren en elkaar kunt ondersteunen.  
Hier zijn de vijf grootste werk-twijfels onder Generatie Z en hoe jij als manager het verschil kunt maken:  

1. "Doe ik ertoe?" De behoefte aan betekenisvol werk

Generatie Z wil niet alleen werken voor een salaris. Ze willen weten dat hun werk een impact maakt. Ze vragen zich af: "Draag ik bij aan iets groters?". Een van de redenen waarom deze generatie steeds bewuster kiest voor welke werkgever ze werken. Maar ook binnen de functie vragen ze zich continu af wat hun rol en verdere bijdragen is aan de doelen van de organisatie. 
Wat kun je doen?
  • Ga in gesprek over de rol van de functie binnen het grotere geheel. Heb het samen over verhalen over de impact die de organisatie maakt.
  • Laat ze meelopen op afdelingen waar die impact direct zichtbaar is.
  • Geef hen in hun functie taken waarin ze eigenaarschap en autonomie ervaren, zodat ze voelen dat hun inbreng waardevol is.

2. "Ben ik goed genoeg? De onzekerheid en het snelle gevoel van falen.

Hoewel deze generatie vaak wordt gezien als zelfverzekerd, worstelen ze achter de schermen met een flinke onzekerheid. Ze vragen zich af of hun vaardigheden wel voldoen aan de eisen van de arbeidsmarkt, de organisatie en het team. Samen met de behoefte naar ontwikkeling is Generatie Z een generatie die niet alleen kritisch is op de omgeving, maar zeker ook op zichzelf. 
Wat kun je doen?
  • Organiseer feedbackgesprekken met elkaar. Eerlijke feedback is iets waar Generatie Z een sterke behoefte aan heeft en waardeert. Belicht ook dat wat al wel goed gaat. Wij ervaren dat ze de lat heel hoog leggen en de 'kleine' tussenstappen die ze zetten zelf niet zien. Die benoemen kan een boost in hun zelfvertrouwen geven.
  • Investeer in trainingen en persoonlijke ontwikkelingstrajecten. Het laten zien dat je in hen gelooft, versterkt hun zelfvertrouwen enorm. Wil je meer lezen over het ontwikkelen en begeleiden van Generatie Z? Verdiep je in onze Crew Class.

3. "Heb ik een klik met mijn collega’s?’’ De angst om zich niet verbonden te voelen

Generatie Z hecht veel waarde aan sociale connecties op het werk. Ze vinden het persoonlijke veelal belangrijker dan andere generaties op de werkvloer. Maar ze komen vaak als starter binnen in een team met veel ervaren collega’s, die elkaar goed kennen. Hierdoor kan jouw nieuwe collega zich eenzaam voelen op het werk. Het gebrek aan verbinding kan leiden tot onzekerheden en verminderde motivatie.  
Wat kun je doen?
  • Generatie Z’ers meer vragen naar hun persoonlijke leven.
  • Investeer in teambuilding en teamactiviteiten. Hiermee zorg je ervoor dat iedereen elkaar binnen de werkomgeving beter leert kennen. Het doen van gezamenlijke activiteiten schept automatisch een band.
  • Organiseer regelmatig informele momenten, zoals koffiebreaks zodat Generatie Z en de andere generaties in het team relaties kunnen opbouwen met elkaar. De valkuil is dat wanneer je elkaar minder goed kent, dat ook hier de gesprekken vaak gaan over samenwerken en het werk. Toch is het juist op deze momenten belangrijk om gesprekken te voeren over de persoon achter het werk. Geef de koffiebreak eens een thema waardoor ieder iets vertelt over een hobby buiten werk.

4. "Past dit bij mij?" Twijfel over werkcultuur, waarden en inhoud

Generatie Z wil zich identificeren met de cultuur en waarden van de organisatie. Zoals we eerder vertelden, wil deze generatie betekenisvol werk doen. Ze zijn gewoonweg kritisch op waar hun tijd naartoe gaat. Om dit goed te beoordelen heeft Generatie Z sterke behoefte aan authenticiteit en eerlijkheid.  
Wat kun je doen?  
  • Leg uit wat de doelen zijn en voer gesprekken over de match tussen de normen en waarden van jouw jong talent en het bedrijf.
  • Vraag regelmatig of ze het nog voldoende naar hun zin hebben, of ze iets missen en of ze zich thuis voelen. Zo signaleer je eventuele twijfels op tijd.

5. "Hoe hou ik mijn leven in balans?" Het organiseren van de werk-privébalans

Deze generatie wil werken, maar wel het liefst met zo min mogelijk impact op hun persoonlijke leven. Ze zijn kritisch over lange werktijden en burn-out risico's. Dit komt doordat Generatie Z onderling enorm transparant is over mentale gezondheid. Ze houden zich hier veel mee bezig. 
Wat kun je doen?
  • Denk mee in de flexibiliteit in werktijden en/of bied de mogelijkheid tot hybride werken.
  • Praat actief over mentale gezondheid en welzijn. Laat zien dat het oké is om grenzen te stellen en transparant te zijn over hoe je je voelt. Maar leer ze ook, dat stress niet altijd ongezond is.

Jouw rol als manager

Generatie Z heeft behoefte aan een manager die niet alleen leiding geeft, maar ook luistert, begeleidt en inspireert. Door te investeren in hun ontwikkeling, een veilige en ondersteunende omgeving te creëren, en hen te helpen hun twijfels om te zetten in kracht, bouw je aan een betrokken en energiek team dat klaar is voor de toekomst.  
Benieuwd hoe je hier nog beter op kunt inspelen? Plan een sparmoment in met een van onze adviseurs. Zij zijn de experts op het gebied van het begeleiden van Generatie Z en helpen je graag verder. 

Kom in contact met

Ben je op zoek naar talent of heb je een vraag? Neem contact met mij op of laat mij contact opnemen met jou. Op werkdagen hoor je binnen 24 uur van ons.

Kom in contact met onze adviseurs

Ben je op zoek naar talent of heb je een vraag? Neem contact met mij op of laat mij contact opnemen met jou. Op werkdagen hoor je binnen 24 uur van ons.

Meer weten over deze generatie? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wil je weten hoe je hier als werkgever of leidinggevende op in moet spelen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief

Meer weten over deze generatie? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wil je weten hoe je hier als werkgever of leidinggevende op in moet spelen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief