In de wereld van de gemeentelijke overheden zijn er vaak mensen die jarenlang dienst doen en een schat aan ervaring opbouwen. Maar de inzet van jong talent kan de dynamiek in deze organisaties veranderen en een frisse wind van energie en vernieuwing brengen. Henk Keijsers, juridisch controller bij de gemeente Geldrop-Mierlo, vertelt over zijn ervaringen met het aannemen van jonge professionals uit Generatie Z..

VELE JAREN WERKERVARING

Henk is geen onbekende in de wereld van de gemeentelijke overheden. Al sinds 1997 werkt hij voor de gemeente Geldrop-Mierlo, waar hij verschillende functies heeft bekleed. Momenteel is hij de juridisch controller, wat betekent dat hij verantwoordelijk is voor de juridische kwaliteit van de producten van de gemeente. Hij adviseert over de juridische gevolgen van beslissingen en werkt aan het inperken van risico's. Bovendien speelt hij een cruciale rol in het implementeren van belangrijke wetgeving, zoals de Wet Openbare Overheid (WOO).

EEN GROOT PROJECT

De Wet Openbare Overheid (WOO) wordt in het overheidslandschap vaak als vervelend ervaren. Met deze nieuwe wetgeving wordt actieve openbaarmaking een verplichting, wat betekent dat de overheid proactief informatie openbaar moet maken. De WOO legt de nadruk op transparantie, en pas wanneer je je erin verdiept, zie je hoeveel stappen je moet nemen om aan deze wetgeving te voldoen.

De implementatie van de WOO was een aanzienlijke uitdaging en vereiste extra capaciteit, wat leidde tot het idee om jonge en enthousiaste starters in te zetten als projectleider. Dit was het begin van een succesverhaal waarin onze starter, Pirette, een cruciale rol speelde.

Een 'wervelwind van jonge energie', zo omschrijft Henk zijn nieuwe collega Pirette. Ze bewees zichzelf in korte tijd. Haar achtergrond in communicatie maakte haar de perfecte kandidaat om draagvlak te creëren voor de vaak als 'vervelend' ervaren WOO-wetgeving.

“In alle jaren dat ik hier werk heb ik het liefste met jonge mensen samengewerkt, de reden daarvoor is: een oude hond kun je geen trucjes afleren, maar een jonge hond wel. Pirette is een wervelwind van jonge energie, maar een hele prettige wervelwind. Heel leergierig, heel enthousiast, en die combinatie maakt dat ze heel snel dingen opneemt.”

DE KRACHT VAN JONG TALENT

Pirette is een opmerkelijke aanwinst voor het team. Ze heeft niet alleen bestaande projectopdrachten verbeterd, maar ook een kernteam en verschillende werkgroepen opgezet om het project aan te pakken door het geven van trainingen en workshops. Een van zijn motto’s: Neem generatie Z aan. Zeker binnen de overheid. De branche gekenmerkt door ervaring en stabiliteit. En deze gedachte deelt hij binnen de gehele organisatie. 

“We hebben jarenlang een redelijk grijze organisatie gehad, maar daar komt nu steeds meer verjonging in, helaas te weinig voor mijn gevoel.Het is heel moeilijk om mensen te krijgen. Het aanbod is zo groot. "De jonge generatie sprint van de ene naar de andere baan, en dat is wat wij wel zien.”

NA EEN JAAR IN DIENST

Na een jaar een succesvol project afgerond te hebben, gaat Pirette bij Gemeente Geldrop-Mierlo in dienst en is nu een vaste waarde in de organisatie. Henk deelt een boodschap naar andere overheden: geef jong talent uit Generatie Z een kans en investeer in hun ontwikkeling. Zodra je daarin investeert zul je zien dat het zich terugbetaald: 

“Doen, gewoon doen! En daar ook tijd in steken, want het betaalt zichzelf uit. Natuurlijk kan je dan weleens misgrijpen op zo iemand, maar dat heb je snel genoeg in de gaten. Ik ben er echt van overtuigd dat als je jonge mensen een kans biedt, je ze ontwikkelmogelijkheden biedt, niet naar ervaring en salaris gaat kijken, maar ze net een beetje meer salaris geeft, dat het allemaal goedkomt.”

Dit inspirerende interview met Henk laat de waarde van Generatie Z in de overheid zien en is een groot voorbeeld van hoe zij kunnen bijdragen aan het succes van complexe projecten. Het is een herinnering dat de frisse energie en ideeën van jonge professionals uit starters een waardevolle aanvulling kunnen zijn op elke organisatie.

Kom in contact met

Ben je op zoek naar talent of heb je een vraag? Neem contact met mij op of laat mij contact opnemen met jou. Op werkdagen hoor je binnen 24 uur van ons.

Kom in contact met onze adviseurs

Ben je op zoek naar talent of heb je een vraag? Neem contact met mij op of laat mij contact opnemen met jou. Op werkdagen hoor je binnen 24 uur van ons.

Meer weten over deze generatie? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wil je weten hoe je hier als werkgever of leidinggevende op in moet spelen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief

Meer weten over deze generatie? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wil je weten hoe je hier als werkgever of leidinggevende op in moet spelen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief