Spanning op de arbeidsmarkt neemt af schreef het CBS al half november. En dat zou ervoor zorgen dat organisaties minder hun best hoeven te doen om personeel te vinden. Ik denk dat niets minder waar is. De arbeidsmarkt is nog steeds krap te noemen, zelfs historisch krap. Dus maak je geen illusies... 
Dus met die krapte in ons achterhoofd, kijken we vooruit naar 2024. Generatie Z zal, veel sneller dan andere generaties, een substantieel deel van de arbeidsmarkt innemen. We weten op basis van de demografie dat er nu op elke 65+er nog 3 werkenden zijn, terwijl dat in 2030 nog maar 2 werkenden zullen zijn. Voel je de druk op deze werkenden? En de verwachtingen voor Generatie Z? 
Wij vijf trends die het komende jaar centraal zullen staan.

Flexibiliteit in vaste contracten

We verwachten dat de behoefte aan vaste contracten nog verder toe zal nemen. Niet dat jonge HBO’ers en WO’ers van plan zijn om lang bij een nieuwe werkgever te blijven, maar wel om dat het invulling geeft aan de behoefte aan zekerheid. Tegelijkertijd is de behoefte aan flexibiliteit groter dan ooit. Het concept van tijd- en plaatsonafhankelijk werken is dominanter ooit tevoren en als werkgever kán je een enorm voordeel behalen door daarop in te spelen. En geloof me… er kan echt meer dan je in eerste instantie denkt.

Arbeidsvoorwaarden

Arbeidsvoorwaarden blijven van groot belang, maar we hebben ook gemerkt dat het belangrijk is om starters aan te moedigen verder te kijken dan directe financiële beloningen. Er wordt veel geroepen dat GenZ’ers exorbitante salarissen vragen en daar is de markt ook naar. Maar dat is niet het hele verhaal. Het loont de moeite om hen te helpen begrijpen dat investeren in zichzelf en in lange termijn perspectieven cruciaal is voor een succesvolle en fijne loopbaan. Salaris op één? Vraag dan ook naar nummer twee, drie en vier. Is het een fair deal?

Aandacht als het nieuwe Goud

De rol van leidinggevenden krijgt een nieuwe dimensie. Werknemers zoeken niet naar een baas, maar naar een mentor of een coach. Jongeren kiezen (of zelfs selecteren) bewust voor een leidinggevende die hen ook echt beter kan maken en plezier geeft op het werk. Een op maat gemaakt ontwikkelplan, uniek voor elke individuele werknemer, wordt een cruciale factor. In deze tijd is aandacht van leidinggevenden het nieuwe goud. Ook eigenlijk heel ouderwets toch dat aandacht de werknemersbetrokkenheid en -tevredenheid aanzienlijk verhoogt?

Wie ben ik?

In al onze onderzoeken zien we en in onze gesprekken horen we van jongeren, dat ze in de voorfase of startersfase van hun carrière op zoek zijn naar vaardigheidstrainingen. Terwijl we zien dat juist persoonlijke ontwikkeling het verschil maakt in het begin van loopbanen. Sterker nog, de grootste complimenten krijgen we na 3 tot 5 jaar, waarbij alumni ons teruggeven dat ze dán pas echt ervaren hoeveel ze aan het eerste jaar via ons hebben gehad. In een tijdperk van nog meer technologie die ook het leren vergemakkelijkt en kennis binnen handbereik houdt is het essentieel om koers te houden. Werknemers zullen niet alleen worden beoordeeld op wat ze doen, maar ook op wie ze zijn. Investeren in emotionele intelligentie is daarbij dus essentieel, want precies daarmee kunnen we het verschil maken.

Snelheid

Nu het algemeen goed is om in de zoektocht naar een nieuwe baan meerdere opties te overwegen, is snelheid van cruciaal belang. Snelle communicatie en strakke werving en selectieprocedures zijn niet langer een luxe, maar een noodzaak. We vinden dat werkgevers in staat moeten zijn om meerdere rondes op één dag te organiseren, terwijl ze duidelijk, transparant en snel beslissingen nemen. Alleen op die manier kunnen ze de aandacht vasthouden van de hoogopgeleide starters die altijd op zoek zijn naar nieuwe uitdagingen.

Kom in contact met

Ben je op zoek naar talent of heb je een vraag? Neem contact met mij op of laat mij contact opnemen met jou. Op werkdagen hoor je binnen 24 uur van ons.

Kom in contact met onze adviseurs

Ben je op zoek naar talent of heb je een vraag? Neem contact met mij op of laat mij contact opnemen met jou. Op werkdagen hoor je binnen 24 uur van ons.

Meer weten over deze generatie? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wil je weten hoe je hier als werkgever of leidinggevende op in moet spelen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief

Meer weten over deze generatie? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wil je weten hoe je hier als werkgever of leidinggevende op in moet spelen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief