Één van je werknemers heeft aangegeven de organisatie te verlaten. Nu moet jij op zoek naar een vervanger. Iemand die net zo prettig is om mee samen te werken, die de benodigde kennis snel zal opdoen en de ambitie heeft om zich voor langere tijd aan je organisatie te binden. Je schreef een vacature en verrek, er hebben zich behoorlijk wat goede sollicitanten zich gemeld! Maar, hoe bepaal je wie het meest geschikt is? 

Hier zijn vijf waardevolle tips om de ideale starter te kiezen, rekening houdend met de juiste kwaliteiten, drijfveren en de match met je organisatie:

Tip 1: Kijk verder dan het cv

Allereerst is het van belang om de waarde van jong talent goed in te schatten. Starters zijn meer dan een cv. Gen-Z brengt verschillende eigenschappen met zich mee. Allemaal eigenschappen die in jouw team goed van pas komen. Denk aan: een vernieuwende blik op processen, het vermogen om data-gerelateerde informatie snel eigen te maken of hun drive om een (maatschappelijke) bijdrage te leveren. Die eigenschappen en vaardigheden zijn lang niet altijd terug te vinden op een cv, dus kijk vooral verder dan dat papiertje! 

Tip 2. Onderzoek de drive achter de sollicitatie

Cv's bieden een basisoverzicht van iemands achtergrond, maar een diepgaand interview is cruciaal om te begrijpen wie de starter werkelijk is. Stel vragen die inzicht geven in hun persoonlijkheid, waarden en passies. Generatie Z hecht waarde aan zingeving en maatschappelijke betrokkenheid. Ontdek hoe de kandidaat deze waarden in hun leven integreert en hoe ze dit binnen jouw organisatie willen voortzetten.

Tip 3: Zoek naar de soft skills die jouw team verder brengt

Terwijl vakinhoudelijke kennis en studieachtergrond belangrijk zijn, zijn soft skills zoals communicatie, samenwerking en probleemoplossing van onschatbare waarde. Generatie Z heeft doorgaans sterke digitale vaardigheden, maar vaak ook het vermogen om zich aan te passen aan nieuwe situaties en om effectief te communiceren in zowel persoonlijke als virtuele omgevingen. In situaties waarin er veel verandert in het team of in de werkprocessen, komen deze soft skills zeker van pas. 

Tip 4: Match de bedrijfscultuur met de waarden van de kandidaat

Een goede match tussen individuele waarden en de kernwaarden van de organisatie is van groot belang. Bestudeer de bedrijfscultuur en identificeer welke persoonlijke waarden van de kandidaat aansluiten bij die van je organisatie. Generatie Z gebruikt informele en open communicatie, dus overweeg hoe goed de kandidaat zou passen binnen de heersende communicatiestijlen en werkomgeving.

Tip 5: Evalueer de drijfveren

Naast competenties is het begrijpen van wat de starter drijft van belang. Hebben ze een passie voor innovatie, maatschappelijke impact of persoonlijke ontwikkeling? Ga na of hun drijfveren passen bij de doelen en visie van je organisatie. Waarom wil de starter zich voor jouw organisatie inzetten? Generatie Z heeft de neiging om te streven naar persoonlijke groei en het maken van verschil. Gebruik deze eigenschappen dan vooral om hun betrokkenheid en productiviteit te vergroten.

Kortom, het selecteren van de juiste starter gaat verder dan het bekijken van het cv. Generatie Z brengt unieke waarden en perspectieven met zich mee, die goed kunnen aansluiten bij moderne organisaties die streven naar een inclusieve en innovatieve cultuur. Door diepgaande interviews, het toetsen van soft skills, het evalueren van de match met de organisatie en het begrijpen van drijfveren, kun je een weloverwogen keuze maken die niet alleen zorgt voor een aanwinst voor je team, maar ook voor duurzame instroom. 

Is jouw team zoekende naar het juiste profiel dat past? De persoon die de gaten opvult en nieuwe kansen versterkt? Neem contact op met een van onze adviseurs. Zij zijn gespecialiseerd in deze vraagstukken en sparren graag met je mee. 

Kom in contact met

Ben je op zoek naar talent of heb je een vraag? Neem contact met mij op of laat mij contact opnemen met jou. Op werkdagen hoor je binnen 24 uur van ons.

Kom in contact met onze adviseurs

Ben je op zoek naar talent of heb je een vraag? Neem contact met mij op of laat mij contact opnemen met jou. Op werkdagen hoor je binnen 24 uur van ons.

Meer weten over deze generatie? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wil je weten hoe je hier als werkgever of leidinggevende op in moet spelen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief

Meer weten over deze generatie? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wil je weten hoe je hier als werkgever of leidinggevende op in moet spelen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief