Een motivatiebrief schrijven met AI. Zo doe je dat!

AI. Er is geen dag meer dat jij deze twee letters niet meer ziet. Het roept veel vragen op, en bij sommigen zelfs paniek, op. Wij zien vooral een grote kans. Want als jij hier slim mee omgaat, dan vergroot jij je kans op een baan! Wij leggen je uit hoe:

Jij kunt makkelijk gebruikmaken van ChatGPT voor jouw sollicitatie.

ChatGPT jouw maatje voor motivatiebrief

Een motivatiebrief, het is nogal een klus. Clichés vermijden, jouw gevoel moet naar voren komen en dan moet je ook nog eens een pakkende intro hebben. Voor de mensen zonder schrijftalent is de motivatiebrief het pijnpunt van de sollicitatie. Niet meer! 

Vanaf nu is het de kunst om jouw motivatiebrief met ChatGPT te maken, zonder jouw persoonlijkheid te verliezen. 

1. Vertel ChatGPT wat je wilt

Om ChatGPT iets voor je te laten doen, heb jij een prompt nodig. Die kan je zelf maken of je maakt gebruik van een voorgeschreven prompts.

Maak gebruik van een voorbeeld prompt.

Het hele internet staat vol met voorbeeld prompts. Wij hebben er een aantal speciaal voor je motivatiebrief. 

 1. Schrijf een motivatiebrief voor de functie [functie]. Het moet een pakkende en originele introductie hebben. Bijvoorbeeld met een quote of een verhaal over [jouw verhaal]. Verder moet mijn motivatie voor [jouw motivatie]. In de brief moet terugkomen dat ik van [dat wat je leuk vindt] houd, dat ik in eerdere ervaringen ook [jouw ervaring] heb gedaan. Verder houd ik van [een soft skill van jou ], maar kan ik beter worden in (jouw verbeterpunt). De brief is voor [jouw werkgever]. De brief moet aansluiten op [functie van ontvanger + werkgever].

 2. Schrijf een motivatiebrief voor de functie van [functie]. Ik wil dit graag doen omdat ik houd van [dat waarvan je houdt]. Verder vind ik het wel spannend om [dat wat jij spannend vind], maar ik ben er klaar voor om hier beter in te worden. De brief is voor een [organisatie waar jij solliciteert]. Ik weet dat [dat wat jij weet over de organisatie wat jou kan helpen] en dat het [eigenschappen die in de vacature staan] iemand zoekt. Iets wat ik ben/kan

 3. Schrijf een motivatiebrief voor de functie [functie waarop je solliciteert] voor organisatie waarvoor jij solliciteert]. Hierin wil ik graag belichten dat [jouw sterke punten/ervaring]. Mijn passie/interesse / droom is om [jouw passie/interesse/droom]. Daarom heb ik [stappen die je gezet hebt om dat werkelijkheid te laten worden]. Daarin heb ik alles geleerd. Verder ben ik goed in [competentie] en ben ik [eigenschap]. 

Maak zelf een prompt

Maar je kunt ook vanuit jezelf al je gedachten over de functie en het bedrijf geven aan ChatGPT. Zorg dan altijd dat je de volgende informatie geeft:

 • Dat het een motivatiebrief is 
 • Wat jouw motivatie is 
 • Eventuele ervaringen
 • Momenten waarop je kennis en ervaringen hebt kunnen laten zien
 • Waar je beter in kunt worden
 • Overige informatie die je aanspreekt over het bedrijf of mensen die je daar kent
 • Welk bedrijf het is en voor wie je de motivatiebrief schrijft. 
 • De schrijfstijl die jij wilt terugzien

Je brief checken en aanscherpen

Is jouw motivatiebrief geschreven? Check jouw brief altijd dubbel en verander waar jij dat nodig vindt. Je zult zien dat deze prompts nog niet echt goede creatieve zinnen heeft voor openingen en afsluitingen. Probeer hier jouw eigen inbreng te gebruiken.  Kom je er echt niet uit? Dan hebben we hier nog een paar prompts voor jouw openingszinnen van je motivatiebrief. 

 • "Schrijf een krachtige openingszin voor een motivatiebrief voor een salesfunctie."
 • "Geef me een citaat die indruk maakt op een potentiële werkgever in de marketingbranche.’’

Kijk verder nog eens extra naar de schrijfstijl. Past dit bij jou en de organisatie waar jij wilt werken? Zitten er moeilijke woorden in? Tot slot is er een grote kans dat jij je persoonlijke stukken moet aanpassen. ChatGPT is heel goed in het maken van kloppende zinnen en het helpt je zeker om een sterke brief neer te zetten. Maar jouw gevoel of net meer nadruk op jouw persoonlijke ervaringen, dat moet je nog steeds zelf doen.