HLTsamen gaat voor werkhouding, korte lijntjes en positiviteit

HLT samen gaat voor werkhouding
HLTsamen is een jonge werkorganisatie in dienst van de drie gemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen. Alma Weitenberg is binnen de organisatie verantwoordelijk voor het team Informatiebeleid & Automatisering. Inmiddels werken er zes starters via The New Crew, waarvan twee talenten al in vaste dienst zijn aangenomen. Alma vertelt: “Voor mij is de match met het team en de werkhouding het meest belangrijk.”

Jongeren een kans geven

HLTsamen bestaat sinds januari 2017 en heeft in verhouding vrij veel jongeren in dienst. Alma licht toe: “Vanuit HLTsamen zijn we er bewust mee bezig om jonge mensen een kans te geven omdat ze enthousiasme en nieuwe inzichten meebrengen.
Ze zijn natuurlijk ‘net vers uit school’, dus dat brengt ook uitdagingen met zich mee. Dat vinden ze vooral zelf wel eens lastig, maar fouten maken is menselijk – het is niet erg en hoort er zelfs bij. Het is fijn dat we al twee jongen talenten hebben kunnen aannemen binnen ons team, er lopen er nu in totaal al zes via The New Crew.”
“We willen jonge mensen een kans geven. Dat brengt uitdagingen mee maar ook veel enthousiasme.”

'Domme' vragen stellen

Op de vraag wat starters precies toevoegen antwoordt Alma: “Ze stellen domme vragen, in de juiste zin van het woord. Dat je door een vraag ineens denkt ‘ohja, inderdaad, zo kan het ook’. Vanuit onwetendheid kaarten ze bijna automatisch nieuwe mogelijkheden en kansen aan. In het kader van vergrijzing binnen de gemeente vind ik het dan ook belangrijk om te profiteren van de verfrissende blik die starters meenemen.”

Een goede werkethos

Alma benadrukt hierbij het belang van werkethos: “Je kunt op school veel leren maar het gaat uiteindelijk vooral om je werkhouding. Hoe ga je met uitdagingen om, hoe sta je in het leven, hoe pas je binnen het team? Samen met The New Crew zoek ik vooral naar leergierige starters met een hands-on mentaliteit, die niet te beroerd zijn om te werken. Goed kunnen samenwerken is bij ons een belangrijk onderdeel, omdat we binnen I&A vooral ondersteunend werken. Ons motto is dan ook ‘Team I&A maakt het mogelijk!’. Het uitroepteken benadrukt het belang van positiviteit en enthousiasme binnen het team.”
“Het allerbelangrijkste is hoe mensen in hun werk zitten. Niet wat ze weten maar hoe ze werken.”

Optimaal systeem met goede output

“Als Functioneel Beheerder ben je de schakel tussen de business en de techniek. Het doel is om het systeem op een dusdanige manier in te richten dat het recht doet aan de processen. Op deze manier kun je de organisatie ondersteunen met een zo optimaal mogelijk systeem en vooral met goede output. We werken onder andere aan applicaties voor burgerzaken en financiën. Een recent voorbeeld hiervan is het softwaresysteem dat we voor de verkiezingen hebben ingeregeld. De starters van The New Crew hebben hier een belangrijke bijdrage aan geleverd.”

Begeleiding van meerdere kanten

De begeleiding van de zes talenten komt van meerdere kanten: “Onze Coördinator Functioneel Beheer coacht de starters inhoudelijk. Ik pak meer het HR-stuk op – even vragen hoe het gaat, helpen bij persoonlijke uitdagingen. En daarnaast houdt projectcoördinator Leonie alles vanuit The New Crew in de gaten. Een van de starters zat laatst bijvoorbeeld niet zo goed in haar vel. We hebben toen goed kunnen schakelen met iedereen om haar zo goed mogelijk verder te kunnen helpen.”
“Door de korte lijntjes en het snelle schakelen heb ik echt het gevoel dat we het samen doen.”

Informeel en oplossend werken

Alma vertelt dat het samen optrekken haar goed bevalt: “Ik vind het vooral opvallend dat The New Crew een informele manier van zakendoen heeft en erg oplossend werkt. Er wordt snel actie genomen en er wordt meegekeken naar wat voor ons goed werkt. Het zijn korte lijntjes en dat werkt voor mij heel prettig. Ik heb daardoor echt het gevoel dat we het samen doen en ben altijd weer verbaasd hoe ze de mensen vinden die goed bij ons passen.”
Medewerker jong talent The New Crew

Ook op zoek naar een aanvulling op jouw team?

Neem dan contact op met Wendel. Hij helpt je graag verder met het vinden van jonge talenten die goed bij jouw organisatie passen, zodat jullie samen verder kunnen groeien.