Een motivatiebrief schrijven met AI. Makkelijk en zo gedaan. Het is een fijne tool om een groot deel van je brief mee op te stellen. En eerlijk, is eerlijk: hij doet het nog goed ook. Toch zijn er een aantal dingen die je nog even moet checken voordat je op de verzendknop drukt. We zetten ze voor je op een rij:

Check de schrijfstijl

Je kunt in je prompt zetten welke schrijfstijl jouw brief moet hebben en wat jouw doelgroep is. Toch pakt Chat GPT de schrijfstijl nog niet altijd vlekkeloos op. Lees je brief dus nog even goed door. Passen de woorden bij jou, de functie en de organisatie? Is de brief niet te formeel? Of staan er te veel moeilijke woorden in? Bekijk dit soort punten nog even en pas aan waar dat nodig is. 

Geef de persoonlijkheid terug

Heb je een vette ervaring die je graag wilt belichten of een mooi persoonlijk verhaal? Er is een kans dat Chat GPT daar in twee zinnen doorheen gaat. Goed dus om te kijken of je aan sommige onderwerpen meer aandacht wilt besteden. Schrijf dit in een bijpassende stijl. Zo zorg je dat je jouw eigen persoonlijkheid terugbrengt in je brief zonder het verschil te groot te maken. 

Schrijf een goede opening en afsluiting

Ja, grote kans dat als je vraagt aan Chat GPT om een motivatiebrief te schrijven dat je zinnen krijgt als ‘via deze brief wil ik mijn enthousiasme uiten voor de functie van …’  of ‘ik licht mijn motivatie graag verder toe in een persoonlijk gesprek’. Hier moeten wij natuurlijk even ingrijpen. Deze zinnen kunnen tegenwoordig niet meer in een motivatiebrief. Te cliché, te saai. Denk daarom nog even goed na over een pakkende intro. Start met jouw favoriete quote, een verhaal uit jouw verleden, een statement of een vraag. 

Intro gedaan? Door naar de afsluiting. Hier is het belangrijk dat je op jouw manier aanzet tot een actie. Bedenk iets wat bij jou past. Pak bijvoorbeeld jouw favoriete taart en zeg dat je deze alvast bestelt voor de kennismaking. Of stel een vraag waar de lezer wel ‘JA’ op moet antwoorden. 

Maak een mooie opmaak

Een wit A4’tje met tekst? Voor de recruiter wordt dat zo onderhand een beetje saai. Maak een mooie opmaak in bijvoorbeeld canva.com. Hier vind je mooie templates die je helemaal eigen kunt maken. Gelijk je creativiteit uiten? Maak dan zelf een ontwerp. En laat direct jouw talenten zien. 

Pro Tip: Pas de kleuren van jouw ontwerp aan op het bedrijf waar je solliciteert. Dit geeft herkenning en een persoonlijke touch aan jouw brief. Wedden dat jouw inzet gezien wordt? 

Benieuwd naar onze nieuwste vacatures?

Ben jij op zoek naar een knallende eerste baan? Waar je een kickstart maakt aan je maatschappelijke carrière én een jaar lang begeleid wordt tot echte professional? Bekijk dan onze vacatures

Benieuwd naar onze nieuwste vacatures?

Ben jij op zoek naar een knallende eerste baan? Waar je een kickstart maakt aan je maatschappelijke carrière én een jaar lang begeleid wordt tot echte professional? Bekijk dan onze vacatures

Schrijf je in en ontdek jouw droombaan

Klaar om aan je carrière te starten? Of wil je graag aan de slag, maar weet je nog niet wat goed bij je past? Vul dan je gegevens in. Onze recruiters zoeken samen met jou naar je perfecte job.