In de zorgsector werken elke dag duizenden mensen hard om het leven van anderen te verbeteren. Je denkt vaak direct aan een verpleegkundige, een fysiotherapeut of een chirurg. Maar er zijn veel meer mensen nodig om de zorg draaiende te houden. Dit zijn de mensen die je niet zomaar ziet.

Wist je dat er talloze functies zijn in de zorg en in het ziekenhuis waarvoor je geen zorgopleiding nodig hebt? Ja! We nemen je mee in de verschillende functies. Omdat ook jij je steentje kunt bijdragen in de zorg!

Administratieve Medewerkers in de Zorg

Als administratief medewerker ben je de allrounder van de organisatie. Je zorgt ervoor dat de administratieve processen binnen de zorginstelling vlekkeloos verlopen. Denk aan het beheren van dossiers, plannen van afspraken, facturatie, en het bijhouden van communicatie. Je zorgt ervoor dat alles achter de schermen op rolletjes loopt, waardoor de medische professionals zich kunnen concentreren op hun patiënten. 

IT-Specialisten in de zorg

Steeds meer ziekenhuizen en zorginstellingen investeren in de digitalisering van de organisatie. Zo wordt het werk van zorgpersoneel een stuk makkelijker en efficiënter. IT-specialisten beheren en onderhouden de informatiesystemen, waarborgen de gegevensbeveiliging en bieden technische ondersteuning aan het personeel. In deze functie help jij de zorgsector in de praktijk. In veel gevallen heb jij een of meerdere systemen of applicaties waar jij de expert in bent. Voor deze systemen ben jij het eerste aanspreekpunt voor alle collega’s uit de organisatie. Je helpt met storingen en legt in makkelijke taal uit wat iedereen moet doen om het op te lossen. 

Facilitaire functies in de zorg

In een ziekenhuis en zorginstelling moet veel geregeld worden. Receptionisten om iedere bezoekers een warm welkom te geven, de juiste beveiliging om iedereen een veilig gevoel te geven, zorgen dat de catering draait, zorgen dat er genoeg schoonmakers ingehuurd zijn om de hygiëne op orde te hebben, de post verwerken: het is allemaal niet geregeld zonder de afdeling facilitair. In veel ziekenhuizen en zorginstellingen is dit een compleet team van interne en externe medewerkers. Het zijn de functies die het beste passen bij mensen die niet goed stil kunnen zitten, het overzicht houden en goed tegen wat stress kunnen. Want één ding is zeker binnen facilitaire functies: elke dag gebeurt er iets waarvan je niet had verwacht dat het zou gebeuren. Jij hebt het onder controle. Vaak zie je veel vacatures voor een teamleider voor deze afdeling of medewerkers om de afdeling te versterken. 

Digitalisatie trainers

We hintten er al eerder op, maar we zien de functie van ‘Digitalisering Trainer in de Zorg’ als een opkomende functie. De ziekenhuizen en zorginstellingen werken steeds digitaler. De artsen en zorgmedewerkers zijn dit vaak nog niet gewend. Moeilijke systemen snappen of een nieuwe manier van werken aanleren. Dat kost tijd en expertise. Daarom zijn er in verschillende ziekenhuizen trainers in dienst. Vaak zijn dit medewerkers van een jonge generatie of met een IT-achtergrond. Zij zijn bekend in de digitale wereld. Hierdoor begrijpen ze de digitale programma’s sneller. Door een talent van multitasking en het snel verwerken van informatie maken de trainers een workshop, presentatie of houden spreekuren om alle collega’s zo snel mogelijk bekend te maken met de nieuwe manier van werken. 

Benieuwd naar onze nieuwste vacatures?

Ben jij op zoek naar een knallende eerste baan? Waar je een kickstart maakt aan je maatschappelijke carrière én een jaar lang begeleid wordt tot echte professional? Bekijk dan onze vacatures

Schrijf je in en ontdek jouw droombaan

Klaar om aan je carrière te starten? Of wil je graag aan de slag, maar weet je nog niet wat goed bij je past? Vul dan je gegevens in. Onze recruiters zoeken samen met jou naar je perfecte job.

Veelgestelde vragen (F.A.Q.)

Heb jij een vraag over werken in de zorg zonder een zorgopleiding? Bekijk hier de meest gestelde vragen.

Waarom werken in de zorg als je geen zorgopleiding hebt?

Werken in het ziekenhuis of bij een zorginstelling is niet het eerste waar je aan denkt als je jouw economische, ICT of juridische diploma ondertekent. Toch zien we steeds vaker jongeren die bewust kiezen voor een maatschappelijk betrokken baan. ‘Ik wil iets kunnen bijdragen en impact maken’. 

Als je geen zorgopleiding hebt, betekent dat niet dat je geen belangrijke rol kunt spelen in de zorgsector. De genoemde functies zijn slechts enkele voorbeelden van de vele mogelijkheden waarin je waardevol werk kunt verrichten. Jouw vaardigheden en passies kunnen een positieve invloed hebben op de zorg voor anderen.

Wanneer is de zorg iets voor jou?

Werken in de zorg gaat niet alleen om technische vaardigheden. Sterker nog: wij kijken niet naar studie, wij kijken naar jouw drive, interesse en eigenschappen. Maar in de zorg  gaat het zeker ook om toewijding, compassie en de bereidheid om anderen te helpen. Dit is waar je het voor doet in de zorg. Jouw ondersteuning helpt de zorgmedewerkers en daarmee ook alle patiënten en cliënten. Als je een passie hebt om een verschil te maken en de zorgervaring van patiënten en hun families te verbeteren, dan is de zorgsector de juiste plek voor jou.

Ik wil werken in de zorg, heb geen zorgopleiding. Waar moet ik beginnen?

Het is belangrijk om te kijken naar je eigen interesses en vaardigheden en te onderzoeken welke functies binnen de zorgsector het beste bij je passen. Houd jij van onderzoeken, uitleggen en technische systemen? Dan is facilitair medewerker niet de functie voor jou. Bedenken welke functie bij je past, dat is moeilijk. Daarom kan je altijd onze recruiters contacten. Zij kijken met je mee. Je hoeft je niet druk te maken om opleidingen. Hier helpen wij en je werkgever je bij.