Solliciteren blijft een van de meest spannende dingen die je moet doen. Je moet jezelf goed laten zien en het lijkt een moment te zijn waar je geen fouten mag maken (klopt trouwens niet). Een steuntje in de rug is daarom niet verkeerd. Een sollicitatiebuddy! ChatGPT kan jou in elke fase van je sollicitatie helpen. Van het vinden van jouw baan tot je onderhandeling. Wij vertellen je hoe!

Gebruik ChatGPT als een beroepskeuzetest!

Een baan kiezen is nogal wat. Je brengt er heel wat tijd door. Het is dus belangrijk dat jouw baan bij je past en je energie geeft. Toch is dat nog best moeilijk. 

Als je niet weet welke baan er bij jou past is je eerste reactie waarschijnlijk: Google. Je googelt naar verschillende functies, denk nog eens na. En typt maar weer eens ‘Beroepskeuzetest’ in. Dit is toch helemaal niet meer van deze tijd! Een paar standaard vragen die vervolgens een antwoord geven op een van de belangrijkste vragen? Wij pakken het anders aan. Laat AI het je vertellen! Vertel ChatGPT wat jij leuk vindt en wat je juist minder leuk vindt. Vraag daarna letterlijk welke baan er bij jou past! 

We deden een test! Deze content creator vertelde ChatGPT dit:

"Ik hou van schrijven, video's maken en vind analyseren van resultaten leuk. Welke baan past bij mij?’’

Het antwoord van ChatGPT:

  1. Content Creator/Content Marketeer

  2. Social Media Manager

  3. Digital Marketing Analyst

  4. Content Strategist

  5. Marketing Consultant

We kregen een volledige lijst met functies en een uitleg waarom deze functies bij je zouden passen. Persoonlijker en vollediger kan bijna niet! 

Laat je helpen met je motivatiebrief

ChatGPT wordt in veel gevallen gezien als een schrijftool.Top! Het schrijven van een motivatiebrief en solliciteren staat nog vaak verbonden met elkaar. Toch is het nog steeds een van de moeilijkste dingen in het sollicitatieproces. Kloppende zinnen schrijven, een juiste opzet maken, logische verbindingen maken tussen jezelf en de functie en dat allemaal met een persoonlijke touch. Sommige mensen kunnen er uren over doen. Pak het de volgende keer aan in minstens de helft van de tijd! Vraag ChatGPT om je brief te schrijven. Het resultaat? Jij krijgt een goed opgebouwde brief, met jouw input en in correct Nederlands. Kleine tip: check je brief nog wel even achteraf. Die persoonlijke touch en een pakkende intro moet je namelijk vaak wel nog even toevoegen. 

Precies weten hoe je jouw motivatiebrief laat schrijven door ChatGPT? Wij schreven een how to + voorbeeld prompts!

Motivatiebrieven niet jouw ding? Neem een pitch op en vraag een script!

Wij willen natuurlijk altijd dat je een manier van solliciteren vindt die echt bij jou past. Krijg je een lichte hoofdpijn van tekstschrijven, maar ben je wel een makkelijke prater? Neem dan een pitchclip op. We zien dit steeds vaker in sollicitaties terugkomen en het is een goede manier om in één keer te laten zien wie jij bent. Maar een pitch bedenken is dan toch wel weer een drempel die we vaak terughoren. Wat moet je zeggen? Een moeilijke vraag waar je makkelijk op vastloopt. Het zal je verrassen, maar helpen met een script dat kan ChatGPT. Vraag om een script voor jouw pitch. Pas ‘m aan en klaar! Jij bent ready voor het opnemen. Je hoeft je voortaan alleen maar druk te maken om of je haar wel goed zit ;)

Laat je sollicitatie nakijken

Zelf een motivatiebrief, pitch of sollicitatiebrief geschreven? Lekker bezig. Een extra check en een frisse blik kan nooit kwaad. Vraag ChatGPT of het een goede brief of pitch is! AI checkt jouw brief en geeft suggesties om je verhaal nog sterker te maken. Zo weet je zeker dat je geen punten over het hoofd verliest. Bonus: Je kunt zelfs vragen om een Nederlands-check. Ja, wij vonden het ook verrassend. De mogelijkheden zijn eindeloos! 

Oefen samen je sollicitatiegesprek

Top! Je bent uitgenodigd op gesprek. Maar dan beginnen de zenuwen te komen. Weet je wel alle antwoorden? Wat kunnen ze allemaal vragen? Die twijfels zijn verleden tijd. Vraag ChatGPT om vragen die jij in je sollicitatiegesprek kunt krijgen. Je krijgt een hele lijst met voorbeeldvragen. Nu hoef je alleen nog maar je antwoorden te oefenen. Dat noemen we pas efficiënt werken!  

Spar samen over je onderhandeling

Het moment is bijna daar. Nog even en je hebt een nieuwe baan. In veel gevallen ga je de onderhandelingsfase in. Hierbij kijk je als werknemer en werkgever naar het contract en bekijk je samen wat je als werknemer nodig hebt. Het is belangrijk om goed te kijken hoe je dit aanpakt. Gelukkig kan ook hier jouw nieuwe AI-sollicitatie-maatje je helpen. Zo kan je samen kijken naar een realistisch startsalaris, verschillende secundaire arbeidsvoorwaarden, eventuele trainingen. Je kunt zelfs vragen naar punten waar jij op moet letten tijdens je onderhandeling. Denk aan een goede voorbereiding en dat je argumenten moet verzamelen om jouw voorstel te ondersteunen. 

Kortom, AI kan jou helpen met je volledige sollicitatieproces. Blijf altijd zelf nadenken, maar we moedigen de hulp van Chat GPT alleen maar aan. Zo ben je geholpen met een fijn, makkelijk en efficiënt proces.

Benieuwd naar onze nieuwste vacatures?

Ben jij op zoek naar een knallende eerste baan? Waar je een kickstart maakt aan je maatschappelijke carrière én een jaar lang begeleid wordt tot echte professional? Bekijk dan onze vacatures

Benieuwd naar onze nieuwste vacatures?

Ben jij op zoek naar een knallende eerste baan? Waar je een kickstart maakt aan je maatschappelijke carrière én een jaar lang begeleid wordt tot echte professional? Bekijk dan onze vacatures

Schrijf je in en ontdek jouw droombaan

Klaar om aan je carrière te starten? Of wil je graag aan de slag, maar weet je nog niet wat goed bij je past? Vul dan je gegevens in. Onze recruiters zoeken samen met jou naar je perfecte job.