De overgang van het studentenleven naar het professionele bedrijfsleven kan een uitdagende reis zijn. Voor velen van ons betekent dit solliciteren naar onze eerste echte baan, en dat is geen makkie. Maar wat als je, als starter, meteen een baan te pakken krijgt als Projectleider voor het doorvoeren van een belangrijke wet bij de overheid? Pirette vertelt haar ervaring over werken bij vier lokale overheidsorganisaties, en wat deze functie zo tof maakt voor starters.

Een vliegende start

Op slechts 24-jarige leeftijd kon Pirette haar eerste baan als Projectleider voor de Wet open overheid (Woo) bij Dienst Dommelvallei en de gemeenten Geldrop-Mierlo, Son en Breugel en Nuenen beginnen. Een starter zijn en meteen zo'n verantwoordelijke functie krijgen, dat is niet niks. Maar hoe is het haar gelukt?

Pirette begon haar zoektocht naar werk na haar afstuderen. Ze was ingeloot voor een nieuwbouwproject, net afgestudeerd en zonder baan. Haar zoektocht naar werk om haar hypotheek te kunnen betalen, bracht haar naar de wereld van startersfuncties. Maar, opdrachtgevers vroegen vaak om ervaring.

Pirette besloot te googelen naar startersfuncties in de maatschappelijke sector en kwam zo bij The New Crew. Hier zag ze de vacature voor Projectleider voor de Wet open overheid. Hoewel ze op dat moment nog niet veel wist van de wet, trok het idee van meer openheid en transparantie bij de overheid haar meteen aan.

EEN NIEUWE UITDAGING

In haar rol als Projectleider voor de Woo is Pirette verantwoordelijk voor de actieve openbaarmaking die de wet voorschrijft. Deze wet, die op 1 mei 2022 in werking is getreden, heeft tot doel de overheid transparanter te maken, overheidsinformatie beter vindbaar en toegankelijker te maken voor burgers en beter uitwisselbaar te maken. 

Dat is een pittige opgave, want de wet is tijdrovend om te implementeren en niet alle collega’s staan te springen hiermee aan de gang te gaan. Dat maakt het volgens Pirette juist een leuke uitdaging voor starters:

“De wet heeft juist als doel om een meer open werkhouding te creëren bij de overheid, daar komt dus ook een groot gedeelte veranderingsmanagement bij kijken. Dat is vooral als starter super interessant, omdat je hier komt en je nog nergens in 'vastgeroest' zit. Soms zijn mensen sceptisch ten opzichte van "weer" een verandering of iets nieuws. Waar ik me dat eerst wel persoonlijk kon aantrekken, kan ik dat nu beter van me afzetten. Ik weet dat dingen wel kunnen, en vind het juist leuk om daarop in te spelen en mensen daarin mee te nemen.” 

ALS STARTER MOET JE KANSEN PAKKEN

Wat vind Pirette het leukste aan haar nieuwe baan als starter? Voor haar is het de motivatie om bij te dragen aan een meer open en transparante overheid. Zoals gezegd streeft de Wet open overheid naar een verandering in de houding van de overheid en dat vereist veranderingsmanagement. Als starter geeft dit een geweldige kans om bij te dragen aan deze verandering en een frisse kijk te geven op de aanpak. 

Pirette benadrukt ook het belang van communicatie. Als Projectleider heeft ze de mogelijkheid gehad om haar eigen stempel te drukken op de functie en te ontdekken dat mensen in staat zijn om te leren en te veranderen. Dit geldt niet alleen voor haar collega's, maar ook voor haarzelf.

NIEUWE INZICHTEN UIT DE CREW CLASS

Pirette is ook deelnemer aan de Crew Class – het ontwikkelingsprogramma van The New Crew waar je je met behulp van onze trainers ontwikkelt tot volwaardig professional. Dit programma volgt ze met een groep van mede starters die dezelfde uitdagingen doormaken. Ze vertelt erover:

“Het is superfijn dat je daar met een groep zit die hetzelfde proces doormaakt. Het is misschien een beetje cliché, maar het is wel echt gewoon zo dat iedereen een beetje dezelfde struggle heeft.”

Het leren van de ervaringen van anderen in de Crew Class hielp Pirette om perspectief te krijgen en te begrijpen dat iedereen soortgelijke uitdagingen heeft. Hierdoor kon ze relativeren. Iedereen maakt fouten, en soms is het fijn om dat te zien.

"Iedereen doet altijd alsof ze nooit fouten maken, maar dat is natuurlijk totaal niet waar. Dat is de uiteindelijke conclusie die ik uit de trainingen heb gehaald. Elke training bracht weer een stukje meer aan het licht. Ik zou het dus echt iedereen aanraden.

PIRETTE’S TIP NAAR JOU

Na zich een jaar met veel liefde te hebben ingezet voor de vier organisaties via The New Crew, gaat Pirette in vast dienstverband. Dat betekent meer taken, meer verantwoordelijkheid en vooral meer plezier. Als afsluiting wil Pirette starters die bij de overheid beginnen het volgende meegeven: 

"Je moet altijd staan voor wat je doet. Durf te vragen, want niemand weet alles. Dus je hoeft ook niet te doen alsof dat wel zo is. Ga naar kantoor! Leer mensen kennen. Want dan durf je ook meer te vragen en daar wordt iedereen beter van. Investeer in je werkplek en je collega's. Als je je best doet en het is toch niet leuk, dan is het waarschijnlijk beter om verder te kijken. "Het is niet gek als je niet in een keer de juiste plek voor jou hebt gevonden."

Het verhaal van Pirette is een inspirerend voorbeeld van hoe een starter met een open geest en de bereidheid om te leren, zich kan ontwikkelen tot een gewaardeerd lid van een organisatie. Haar reis is een herinnering dat de overheid, net als elke andere sector, constant verandert en zich aanpast, en dat er kansen zijn voor degenen die bereid zijn om de uitdagingen aan te gaan. Pirette is een levend bewijs dat als je staat voor wat je doet, er niets is dat je niet kunt bereiken.

Benieuwd naar onze nieuwste vacatures?

Ben jij op zoek naar een knallende eerste baan? Waar je een kickstart maakt aan je maatschappelijke carrière én een jaar lang begeleid wordt tot echte professional? Bekijk dan onze vacatures

Benieuwd naar onze nieuwste vacatures?

Ben jij op zoek naar een knallende eerste baan? Waar je een kickstart maakt aan je maatschappelijke carrière én een jaar lang begeleid wordt tot echte professional? Bekijk dan onze vacatures

Schrijf je in en ontdek je droombaan

Klaar om aan je carrière te starten? Of wil je graag aan de slag, maar weet je nog niet wat goed bij je past? Vul dan je gegevens in. Onze recruiters zoeken samen met jou naar je perfecte job.